Om oss

Här bor vi, i byn Bälinge utanför Luleå.

Min första labrador, "Elliot" (LP SVCh Karlsängens Fund of Experience)

Min allra första hund, den trefärgade Cavalieren "Tusse", född 1979.

Huset Elliot är en liten kennel utanför Luleå i Norrbotten. Uppfödningen startade 1996 och sedan dess har vi haft femton labradorkullar och två cavalierkullar. Hittills har 87 labradorer fötts på kenneln, 74 av dessa har hittills röntgats och hela 72 st är friröntgade på höfter och armbågar, en statistik som vi är mycket stolta över. Flertalet har också meriterats officiellt, 12 st har t ex erhållit jaktprovsmerit, 21 st har fått titeln VCh, och 13 st har ställts ut med CK. Det finns också de som har lydnadsmeriter, bruksmeriter och två har blivit tjänstehund bevakning/patrullhund. Vi är väldigt glada och stolta över uppfödningens statistik och också väldigt tacksamma för våra underbara valpköpare. Tack till er alla!

Vi som har uppfödningen heter Marie och Stina von Heijne. Marie bor tillsammans med sin man Patrik i byn Bälinge utanför Luleå och det är här som valparna växer upp. Stina bor inne i Luleå men tillbringar en stor del av sin tid här, framförallt när vi har valpar. Självklart bor såväl vuxna hundar som valpar med oss inne i huset och är en del av familjen.

Vi ser labradoren som en arbetande hund och tycker om att träna och aktivera våra hundar. Vi är båda utbildade ringsekreterare, dock ej verksamma längre. Marie är också utbildad mentalfigurant B (ej aktiv) och har också gått Labradorklubbens instruktörsutbildning en gång i tiden. Med sina hundar har hon tävlat lydnad i alla klasser, bruksprov vid ett fåtal tillfällen, rallylydnad, jaktprov och viltspårprov. Under några år följde jag också agilitysporten som supporter till Stina och hennes cavalierer. Stina tävlar numera främst rallylydnad, bruks och lydnad med sin labrador, Bus.

Vårt mål är att föda upp friska och arbetsvilliga labradorer med en rastypisk exteriör och en stor portion "will to please". De ska ha en sund och stabil mentalitet, som också gör att de fungerar väl som familjehundar. Vi värnar om ett vänligt temperament och den underbara "humor" som labradoren besitter; deras obändiga livsglädje, energi och lycka över att bara finnas till. Vi lägger också stor vikt vid uttrycket, vi vill att våra labradorer ska ha ett vänligt och intelligent uttryck med tillräcklig noslängd. Våra hundar är ofta, men inte alltid, ganska mjuka och förarveka, vi upplever att de med det också är mer känsliga på våra signaler och har en stor vilja att samarbeta.

Våra avelstikar är naturligtvis friröntgade på höfter och armbågar samt fria från ärftliga ögonsjukdomar. De har en sund mentalitet och uppvisar goda retrieveregenskaper. Marie har oftast meriterat sina tikar inom jaktprov och utställning, ibland också viltspår och lydnad. Enstaka tikar finns hos fodervärd och har kanske inte samma meriter, men har utvärderats av oss innan de går i avel.

Då labradoren för oss är en arbetande hund, vill vi att Du som valpköpare också är intresserad av att aktivera Din labrador. Du behöver alls inte starta på prov, men vi vill att Du är intresserad och beredd på att aktivera din hund fysiskt och mentalt. Då hälsan är viktig för oss, vill vi också att Du röntgar hunden och att vi håller kontakten under hundens levnad. I gengäld försöker vi ordna samträningar inom jakt, lydnad och viltspår, kennelträffar och lite annat skoj om intresse finns.

Maries första hund var en Cavalier king Charles spaniel, född -79, så därför är det med stor glädje vi nu åter har cavalierer i huset. För oss är cavalieren en sportig hund som ska kunna hänga med på det mesta och tycka om att arbeta tillsammans med sin förare. Vi bedriver inte längre någon uppfödning av rasen utan Marie har två hanar som hon tränar och tävlar lite smått med.

Vill du veta mer om vår uppfödning? Du når Marie på telefon 070 - 544 4147 eller via mail: marie(at)huset-elliot.com. Varmt välkommen!

 

För närvarande finns fyra hundar i kenneln. Dessa är:

Senast ändrad 190223 av Marie von Heijne