Om oss

Här bor vi, i byn Bälinge utanför Luleå.

Min första labrador, "Elliot" (LP SVCh Karlsängens Fund of Experience)

Min allra första hund, den trefärgade Cavalieren "Tusse", född 1979.

Huset Elliot är en liten kennel utanför Luleå i Norrbotten. Uppfödningen startade 1996 och sedan dess har jag haft tretton labradorkullar och två cavalierkullar. Hittills har 78 labradorer fötts på kenneln, 74 av dessa har röntgats och hela 72 st är friröntgade på höfter och armbågar, en statistik som jag är mycket stolt över. Flertalet har också meriterats officiellt, 12 st har t ex erhållit jaktprovsmerit, 21 st har fått titeln VCh, och 13 st har ställts ut med CK. Det finns också de som har lydnadsmeriter, bruksmeriter och två har blivit tjänstehund bevakning/patrullhund. Jag är väldigt glad och stolt över uppfödningens statistik och också väldigt tacksam för mina underbara valpköpare. Tack till er alla!

Jag som har uppfödningen heter Marie von Heijne och har hundarna tillsammans med min dotter Stina. Jag bor tillsammans med min man Patrik, vår yngste son, tre hundar, två katter och ett gäng hönor i ett rött hus i byn Bälinge, ca 15 km från Luleå centrum. Självklart bor såväl vuxna hundar som valpar med oss inne i huset och är en del av familjen. Jag arbetar deltid som lärare och ägnar det mesta av min fritid åt barn och hundar. Mitt hundintresse delas av vår dotter, Stina, som nu bor inne i centrala Luleå tillsammans med sina två hundar.

Jag ser labradoren som en arbetande hund och tycker om att träna och aktivera mina hundar. Jag är utbildad ringsekreterare, utbildad mentalfigurant B (ej aktiv) och har också gått Labradorklubbens instruktörsutbildning en gång i tiden. Med mina hundar har jag tävlat lydnad i alla klasser, bruksprov vid ett fåtal tillfällen, rallylydnad, jaktprov och viltspårprov. Under några år följde jag också agilitysporten som supporter till Stina och hennes cavalierer.

Mitt mål är att föda upp friska och arbetsvilliga labradorer med en rastypisk exteriör och en stor portion "will to please". De ska ha en sund och stabil mentalitet, som också gör att de fungerar väl som familjehundar. Jag värnar om ett vänligt temperament och den underbara "humor" som labradoren besitter; deras obändiga livsglädje, energi och lycka över att bara finnas till. Jag lägger också stor vikt vid uttrycket, jag vill att mina labradorer har ett vänligt och intelligent uttryck med tillräcklig noslängd. Mina hundar är ofta, men inte alltid, ganska mjuka och förarveka, jag upplever att de med det också är mer känsliga på mina signaler och har en stor vilja att samarbeta.

Mina avelstikar är naturligtvis friröntgade på höfter och armbågar samt fria från ärftliga ögonsjukdomar. De har en sund mentalitet och uppvisar goda retrieveregenskaper. Mina egna tikar har jag oftast meriterat inom jaktprov och utställning, ibland också viltspår och lydnad. Enstaka tikar finns hos fodervärd och har kanske inte samma meriter, men har utvärderats av mig innan de går i avel.

Då labradoren för mig är en arbetande hund, vill jag att Du som valpköpare också är intresserad av att aktivera Din labrador. Du behöver alls inte starta på prov, men jag vill att Du är intresserad och beredd på att aktivera din hund fysiskt och mentalt. Då hälsan är viktig för mig, vill jag också att Du röntgar hunden och att vi håller kontakten under hundens levnad. I gengäld försöker jag ordna samträningar inom jakt, lydnad och viltspår, kennelträffar och lite annat skoj om intresse finns.

Min första hund var en Cavalier king Charles spaniel, född -79, så därför är det med stor glädje vi nu åter har cavalierer i huset. För mig är cavalieren en sportig hund som ska kunna hänga med på det mesta och tycka om att arbeta tillsammans med sin förare. Jag bedriver inte längre någon uppfödning av rasen utan har två hanar som jag tränar och tävlar lite smått med.

Vill du veta mer om min uppfödning? Du når mig på telefon 070 - 544 4147 eller via mail: marie(at)huset-elliot.com. Varmt välkommen!

 

För närvarande finns fem hundar i kenneln. Dessa är:

Senast ändrad 180204 av Marie von Heijne